16 december 2021

Ontwikkel de cognitieve vaardigheden van je baby met Montessori babymobiel

Als pasgeborene weet een baby nog niet hoe hij zijn handje moet gebruiken en kan hij nog geen voorwerpen vastpakken. Hoewel het gezichtsveld nog niet volledig ontwikkeld is, kan het jonge kind toch waarnemen.
Om deze reden, door het observeren van baby’s, creëerde Maria Montessori babymobielen. Ze maken deel uit van een ruimer aanbod van observatiespelletjes die de cognitieve vaardigheden van de baby helpen ontwikkelen (bijvoorbeeld rammelaars of zwart-wit plaatjes).

De babymobiel, een observatiespel voor de aller kleinste

Bij de geboorte kan de baby nog geen voorwerpen oppakken. Daarentegen, om hun dorst naar ontdekkingen te lessen, kunnen zij observeren. Op basis van dit principe heeft Maria Montessori verschillende observatiespelletjes bedacht die inspelen op de cognitieve vermogens van de aller kleinste. Laten we ons concentreren op babymobielen.
Een babymobiel is een ophanging van verschillende kleine voorwerpen die boven de baby worden gehangen. Het stelt de baby in staat vormen en kleuren te onderscheiden en het begrip afstand te begrijpen.

Heel anders dan de traditionele babymobielen die men in kinderwinkels vindt en die vaak alleen zijn gemaakt om het kind te vermaken, is de Montessori babymobiel gemaakt om de juiste delen van de hersenen van het kind te activeren, afhankelijk van zijn leeftijd.

De babymobiel correct gebruiken voor je baby

Montessori babymobielen kunnen vanaf de derde levensweek gebruikt worden voor een paar minuten. Er moet voor worden gezorgd dat de juiste keuze wordt gemaakt voor de leeftijd van het kind en dat er van babymobiel wordt overgeschakeld zodra het kind cognitief en intellectueel vooruitgang kan boeken.
De baby kan zoveel plezier hebben als hij wil met zijn babymobielen. Voor een heel klein kind is de ideale tijd maar een paar minuten. Als het langer dan enkele minuten duurt, kan dat stress veroorzaken. Het is daarom van essentieel belang het kind in de gaten te houden om te zien of het onrustig wordt of zijn hoofd omdraait. Het is dan tijd om de activiteit te stoppen.

Idealiter wordt de babymobiel in een speelruimte geplaatst en niet boven het bed van het kind. Het is raadzaam het “speelgedeelte” te scheiden van het “slaapgedeelte” om de slaap van het kind niet te verstoren.

U moet er ook voor zorgen dat het ter hoogte van de borst van de baby wordt geplaatst en niet ter hoogte van zijn ogen, zodat hij het in zijn gezichtsveld kan zien en dat het in de beste positie voor zijn nek en rug is. Om hem op de ideale afstand te hangen, kunt u op de plaats van de baby gaan liggen, iemand in uw nabijheid vragen de babymobiel 25 cm boven uw ogen te plaatsen en hem dan enkele centimeters naar beneden te verplaatsen.

De vele voordelen van een babymobiel

Montessori babymobielen hebben naast de ontwikkeling van het waarnemingsvermogen van de baby vele voordelen:

  • Zij ontwikkelen de kennis van de baby door de wereld rondom hem visueel te ontdekken
  • Ze werken aan hun ogen door natuurlijke bewegingen te maken en door licht op te nemen
  • Ze moedigen de baby aan te bewegen en leren hem dat hij een beweging alleen onder de knie kan krijgen
  • Ze zullen helpen de nieuwsgierigheid en de concentratie van de baby te ontwikkelen

Soorten babymobielen, verschillend leren vanaf de derde week van de baby tot 4 maanden

Er zijn 4 soorten Montessori babymobielen die zo zijn ontworpen dat ze perfect zijn aangepast aan de verschillende leerfasen van het jonge kind:

De babymobiel van Munari: voor pasgeborenen

Te introduceren vanaf de derde levensweek om het gezichtsvermogen van de baby te stimuleren. Aangezien uw baby alleen vage vormen zonder kleur kan zien, is deze mobiel met kleine zwarte en witte geometrische vormen perfect voor hem. Hij zal dan de verschillende contrasten van kleur en ook van licht kunnen waarnemen. Aanvankelijk geïnteresseerd in kleuren, zal hij zich geleidelijk gaan concentreren op zijn vormen.

De Montessori octahedron babymobiel

Naarmate de baby groeit, zal zijn gezichtsvermogen verbeteren en zich ontwikkelen. Vanaf de leeftijd van 6 weken kunt u uw baby een nieuwe babymobiel aanbieden die beter is afgestemd op zijn cognitieve ontwikkeling. De octahedron babymobiel laat het kind kennismaken met de primaire kleuren. Het bestaat uit verschillende veelvlakken en is bijzonder interessant omdat hij de kleuren in een bepaalde volgorde laat zien. Rood en geel zijn verder weg van de baby, terwijl blauw dichterbij is.

De babymobiel van Gobbi

Rond 2 à 3 maanden begint de baby kleuren en vormen te begrijpen. De Gobbi babymobiel kan dan aan hem worden voorgesteld, waardoor hij de nuances van kleuren kan onderscheiden. Deze babymobiel toont hem een gradatie van dezelfde kleur, van het donkerst naar het lichtst. Op deze leeftijd zal hij ook beter het begrip afstand kunnen begrijpen en in het bijzonder de afstand en diepte die hem scheidt van de gekleurde ballen die aan de babymobiel zijn bevestigd. Het zal hem in staat stellen te bewegen om de ballen met zijn vingertoppen aan te raken.

De babymobiel met dansers

Rond 3 à 4 maanden kan de babymobiel met dansers aan het kind worden voorgesteld. Deze mooie babymobiel biedt een spiegeleffect aan de baby. Dankzij het iriserende papier weerkaatst het licht op hetzelfde moment dat de vormen bewegen. De baby zal onmiddellijk en instinctief willen bewegen om met de lichtreflecties te spelen. Deze babymobiel is bijzonder doeltreffend om de concentratie en de nieuwsgierigheid van een kind te ontwikkelen.

Om één van deze babymobielen te kopen, kunt u op het internet of in gespecialiseerd winkels terecht. Ze zijn ook heel gemakkelijk thuis te maken en zullen nog interessanter worden.